QS Graduate Employability Ranking

Első alkalommal került fel a Debreceni Egyetem a QS foglalkoztatási eredmények alapján összeállított felsőoktatási ranglistájára. A DE a top 500-ban kapott helyet a munkáltatók megítélése, a végzett hallgatók eredményei, valamint vállalati kapcsolatrendszere alapján készített rangsorban.

A 301-500-as kategóriába sorolta a Debreceni Egyetemet a neves brit rangsorkészítő QS legújabb, Graduate Employability Rankings 2022 listáján, melynek célja, hogy foglalkoztatási eredményei alapján hasonlítsa össze a világ felsőoktatási intézményeit. A rangsor készítésénél többek között az egyetem munkáltatói megítélését, az alumni közösséget, az intézmény vállalati kapcsolatrendszerét, a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit vették figyelembe.

A lista elkészítéséhez öt indikátort használt a QS: az egyetemek munkáltatói megítélését (30%), a korábban végzettek, azaz az alumni közösség eredményeit (25%),  a vállalati partnerkapcsolatok számát (25%), a vállalatok és hallgatók kapcsolatrendszerét, karrier- és toborzó eseményeket, a képzésben résztvevő vállalati szereplőket (10%), illetve a végzettek foglalkoztatási arányát (10%). Ezen adatokhoz egyebek mellett globális munkadói felmérést készítettek több mint 75 ezer munkaadó megkeresésével. A világ legsikeresebb, legkreatívabb, leginnovatívabb vezetőit kérdezték, hogy megtudják, mely egyetemek képzik a legjobbakat. Mintegy 170 ezer munkáltató toborzási tevékenységét, és több mint 310 000 szakmai gyakorlati partnerséget vizsgálták a 2022-es rangsorhoz.

A Debreceni Egyetem mellett hazánkból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára. A rangsor élén három egyesült államokbeli intézmény végzett: első helyen a DE stratégiai partnere, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), amelyet a Stanford University és a University of California, Los Angeles (UCLA) követ.

Rangsor Egyetem Ország
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) Egyesült Államok
2. Stanford University Egyesült Államok
3. University of California, Los Angeles (UCLA) Egyesült Államok
301-500. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magyarország
301-500. Debreceni Egyetem Magyarország
301-500. Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország

Egyéb információk

Legutóbb frissítve: 2021. 10. 12. 10:20