Tehetséggondozás

A Debreceni Egyetem tehetséggondozói munkája hosszú múltra tekint vissza. Kezdetben a TDK műhelyek tartoztak szorosan a tehetséggondozáshoz, majd 2000-től, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának megalapításától a DETEP és a Tehetségtanács felügyelete alá tartoznak a TDK műhelyeken túl a szakkollégiumok is.

Az Egyetem a kiemelkedő tehetségű hallgatói számára lehetőséget biztosít képességeik kibontakoztatására, tehetségük „kamatoztatására”. Intézményünk folyamatosan fejleszti komplex tehetséggondozó programját (DETEP), amely a tehetségszűréshez, - gondozáshoz, - támogatáshoz kapcsolódóan biztosít szolgáltatásokat, illetve szervezeti hátteret. Az Egyetem aktívan bekapcsolódik mind a hazai, mind a nemzetközi tehetséggondozó hálózatokba, kezdeményezésekbe, és tehetséggondozó tevékenységeit nem csak saját hallgatói vonatkozásában, hanem a köznevelésben és a végzett hallgatók körében is végzi. Célunk, hogy a Tudományos Diákkörök és a szakkollégiumi rendszer hallgatói bázisa növekedjék, a szakkollégiumi szolgáltatások minél több tehetséges hallgató számára legyenek elérhetőek. A tehetséggondozás intézményi környezetének fejlesztéséhez hozzá tartozik a mentori-tutori rendszer fejlesztése is, valamint a demonstrátori rendszer megújítása. Feladatunk tekintjük azt is, hogy oktatók-kutatók, kiemelkedő tudományos személyiségek is bekapcsolódjanak a hallgatói tehetséggondozó programba. A tanulmányi teljesítményen túlmutató, kiemelkedő hallgatói teljesítményt elismerjük, illetve ösztönözzük. A tehetségtámogatási rendszer segítségével a hallgatók figyelmüket, energiáikat tudományos-szakmai tevékenységekre koncentrálhatják. Az Egyetem figyelmet fordít szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges hallgatóinak támogatására, esélyegyenlőségük megteremtésének biztosítására is.

A tehetséggondozói munka célja a tudományos utánpótlás biztosítása, és a jövő szakembereinek felkészítése, hogy a legjobban helyt tudjanak állni a munka világában. Az Egyetem ehhez biztosít minden olyan eszközt és lehetőséget, ami rendelkezésére áll.

Legutóbb frissítve: 2021. 07. 28. 11:21