Sport

Egy évtizeddel ezelőtt kezdődött el a Debreceni Egyetemen az a sportfejlesztési program, mely mintaként szolgál a hazai felsőoktatási testnevelés-, és sport számára. Egyetemünk sportolói életutat kínál a tanulásban és sportban is kiemelkedő sportolóknak.  Ezzel hívja fel a figyelmet, miért fontos a rendszeres testmozgás, és megmutatja a testgyakorlás hagyományos és újszerű lehetőségeit, melyet összekapcsol az egyetemista korosztály jellemző kulturális igényeivel.

A Debreceni Egyetem mára az egyik legeredményesebb intézmény lett az országos egyetemi bajnokságok tekintetében, sőt olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok hallgatóink is vannak. Az egységes testnevelési követelményekkel mindenkit sikerült bevonni a rendszeres testedzésbe (a Sporttudományi Intézet által koordinált kötelező testneveléssel – amely az abszolutórium kiállításának a feltétele – kapcsolatos információk a mindenkori testnevelés ügyrendben találhatóak). A meghirdetett kurzusok sajátossága, hogy sportágakat hirdetünk meg, melyeket a magyar és külföldi hallgatók szabadon választhatnak, így igazán multikulturális programokat fejlesztettünk ki az évek során.

Folyamatosan bővítjük a sportszolgáltatások körét, hogy a felsőbb évesek is sportolhassanak. De nem feledkezünk el az egyetemi dolgozókról sem. A félévek során a testnevelők és a sportiroda szabadidős sportprogramokat, versenyeket, táborokat szerveznek, többnyire egyetemi helyszíneken. Ezen eseményekre a sportreg.unideb.hu felületen, vagy személyesen tudnak jelentkezni a hallgatók.

Az állami egyetemi sportfejlesztési projekt - a Hajós Alfréd program - több pontjában is zászlóshajónak számít a Debreceni Egyetem. Nálunk már vannak sport témájú szabadon választható kredit kurzusok és sikerült elindítanunk a sporttudományi képzést is, melynek számos fejlesztési lehetősége van. Ennek igazi értéke, hogy valamennyi kar számára kínál együttműködést és önálló oktató-, kutató-, és fejlesztő munkát.

Nagy igény van a tömegsport rendezvényekre, hiszen ezernél is többen versenyeznek a Buzánszky labdarúgó és a Zsíros Tibor egyetemi kosárlabda bajnokságokban; több százan síelnek rendszeresen, de az aerobic, spinning és konditermek is mindig zsúfoltak, melyekről bőven van jelentenivalója az egyetemi sporthonlapnak és az egyetemi újságnak. A csaknem négy évtizedes Medikus Kupa és Műszaki Kupa, illetve az Agrár Sportnapok fő programoknak számítanak a versenynaptárban, de még büszkébbek vagyunk az egyetemi versenysport eredményeinkre. Az amatőrök mellett például kosárlabdában nem csak Nemzeti Bajnokok vagyunk, hanem kétszer is szerepeltünk az Egyetemi Európa-bajnokságon. 2015-ben férfi kosarasaink több történelmi sikert is elértek, hiszen az év elején előbb megnyerték a HEPP Kupát, majd márciusban az International Student Basketball League áprilisi Négyes Döntőjébe jutottak, így egészen Moszkváig viszik el az egyetem hírét.

A legjobb sportolóink közül kétszázan kapnak sportösztöndíjat, mely jól mutatja a HÖK és az egyetem vezetésének sportbarát szemléletét. Ennek köszönhető a négy campuson elhelyezkedő sportlétesítmények dinamikus fejlődése. Nem csak tenisz, műfüves és rekortán atlétika pálya várja a sport szerelmeseit, hanem a felújított játékcsarnokokban és tornatermekben is mindig zajlik a sportélet.  

Nagy öröm, hogy hallgatóink rendszeresen szerepet vállalnak az egyetemi és városi szervezésű kontinens és világméretű sporteseményeken. A város és az egyetem együttműködésének, közös gondolkodásának eredménye, hogy az egyetem – a város támogatásával - gondozza a kosárlabda, a futsal és a röplabda sportágakat, így összehangoltan fejlődhet, és egymásra épülhet az egyetemen és Debrecen városában az élsport.

A Debreceni Egyetem nemcsak a hallgatók és dolgozók egészséges életmódra nevelésében elkötelezett és példamutató a magyarországi intézmények között, hanem a tevékenységek végzéséhez szükséges sportlétesítmények fejlesztését illetően is.  Ennek kiváló példái az elmúlt időszakban megvalósult sport-infrastrukturális beruházások.  A Nagyerdei Stadionban működő UniFit Fitness & Gym Center mintegy 2600 m2-en 200 edzésállomással a város egyik legújabb edzőkomplexuma, a DEAC-DAK Asztalitenisz Edzőközpontban 700 m2-en 15 asztalon sportolhatnak az igazolt, az amatőr pingpongozók, az egyetemisták és a hobbisportolók. A legfiatalabb épület a TEKNŐS névre hallgató Sportgazdasági-menedzsment és Teniszközpont, mely a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán 3748 m2 hasznos alapterülettel, 4 keményborítású teniszpályával várja a sportkedvelőket.  

 

Legutóbb frissítve: 2021. 07. 28. 11:21