Tudománynépszerűsítő programok

Egyetemünk számára kiemelt feladat, hogy erősítse, fejlessze tudománynépszerűsítő tevékenységét. Ebben a minőségünkben meghatározó szerepet kívánunk játszani az egyetemen felhalmozott tudásmennyiség helyi és regionális szintű közvetítésében, mely célokat a helyi gazdaságfejlesztésben betöltött feladatokon túl ismeretterjesztő, szemléletformáló szolgáltatások bővülésével, és a felsőoktatási tudásbázisokhoz való hozzáférések fejlesztésével kívánjuk elérni. Mind az egyetem falain belül, mind azon kívül megvalósuló programokkal igyekszünk megmutatni a kísérleteket, rendhagyó előadásokkal színesíteni a hétköznapokat, mely kapcsán a látogatók, résztvevők az egyetemet és az itt folyó munkát jobban megismerhetik.

Kutatók éjszakája: Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Kutatókkal találkozni és kutatóvá válni. Erről szól az egész. A Kutatók Éjszakájának rendezvényeinek célja a tudomány népszerűsítése és a játszva tanulás elősegítése. Különleges lehetőségek, hogy a látogatók kutatókkal találkozzanak, beszélgessenek velük, és hogy a tudósok bemutathassák, mit is tesznek pontosan a közösségért. Interaktív módja a tudomány bemutatásának. Kísérletek, tudományos showműsorok, laborlátogatások, tudományos totók, játékok, versenyek, amik mind erről a napról és a tudományról szólnak. A Kutatók Éjszakája minden év szeptemberének utolsó péntekén kerül megrendezésre Európa szerte.

 

Science Café: A Science Café kéthetente, a Debreceni Egyetem falain kívül, szokatlan környezetben már negyedik éve népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket. A kéthetente jelentkező program szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, néha humoros, játékos formában az egyetem legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.

Campus Fesztivál - Egyetem tér: Az intézmény standjainál látványos eszközökkel, élményszerűen mutatjuk meg a fesztiválozóknak azokat a kutatási területeket, melyekkel a mindennapokban is foglalkoznak az egyetemi kutatók.

Magyar Tudomány Ünnepe: Az országgyűlés a 2003. évi XCIII törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. A Magyar Tudomány Ünnepe 2016. évi rendezvénysorozata országosan november 3-30. között kerül megrendezésre.

 

Legutóbb frissítve: 2024. 07. 05. 07:28