Karrier- és pályatanácsadás

Karrier Tanácsadás

A Karrierközpont tanácsadási tevékenysége elsősorban informáló, orientáló, döntés-előkészítő jellegű. (Nem pszichológiai tanácsadásról van szó.) Egyrészt pályatanácsadás, másrészt állástanácsadás. Célunk a pályakezdő hallgatók életpálya-építésének, szakmai fejlődési útjának támogatása a különböző lehetőségek megismerésével, megfelelő célok kiválasztásával és információ nyújtása azok megvalósításához.

Egyéni tanácsadás, pályaorientáció

A tanácskérővel közös célunk az álom munkahely megfogalmazásától a lehetőségek (munkaerőpiaci helyzet, pályaismeret, személyiségjegyek, tényleges érdeklődési terület, tanulmányok, képzési lehetőségek) figyelembevételével reálisan megvalósítható célok kitűzése, megvalósulásának támogatása.

Gyakorlati álláskeresési tanácsadás

 • A hallgató által elkészített önéletrajz, motivációs levél elemzése, módosítása, angol vagy német nyelven megírt önéletrajz lektorálása
 • Próba állásinterjúk – felkészülés a tényleges állásinterjúra, leggyakoribb kérdések megismerése
 • Álláskeresési stratégia:
  • tanácsok az internetes álláskereséshez, legismertebb állásportálok megismerése
  • az aktuális munkaerő-piaci elvárások, lehetőségek megismerése,
  • továbbképzési lehetőségek tanulmányozása,
  • pályázatok beküldésének módja, formai elvárások ismertetése.

Hogyan zajlik a tanácsadás?

 • egyénenként, személyre szabottan
 • előzetes időpont egyeztetés alapján, bejelentkezés a karrierkozpont.unideb.hu/jelentkezes weboldalon
 • előzetesen küldje át önéletrajzát, motivációs levelét (nem kötelező)
 • a konzultáció időtartama max. 1 óra

Tréningek

A Hallgatói Karrierközpont a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karával együttműködve többféle tréninget szervez az egyetemi hallgatóknak:

 • Kommunikáció és testbeszéd: A tréning célja, hogy a hallgatók alapvető kommunikációs ismereteket szerezzenek, és elsajátítsák a gyakorlatban a helyes és választékos beszéd, valamint írás fontos összetevőit. Megtanulhatják, hogyan kommunikálunk testünkkel, mit üzennek a gesztusaink, a mimikánk, és gyakorolhatják, hogyan kell a verbális és non-verbális jeleket összeegyeztetni.
 • Kulcsképességek fejlesztése a karrierépítésben: A karrierünk építéséhez számtalan fontos képesség fejlesztésére van szükség. Ezekkel a tréning során közelebbről is megismerkedhetnek a hallgatók. Változatos feladatokon, játékokon, szituációkon keresztül megtudhatják, hogy bizonyos kompetenciákban mennyire erősek, és ezáltal fejlődik az önismeretük is.
 • Tanulási technikák a gyakorlatban: A tanulás végigkísér az egész életünkön. Az egyetemi tanulmányok alatt fontos, hogyan tanulunk, ugyanis a sok ismeretet minél gyorsabban, minél hatékonyabban kell elsajátítani. Ebben segít a tréning, hogy különböző tanulási technikákat, stratégiákat kipróbálva a hallgatók kiválaszthatják a számukra legegyszerűbbet és leghasznosabbat, amellyel könnyebbé válik a tanulás.
 • Hatékony időgazdálkodás: Az időgazdálkodás életvezetésünk egyik alapvető eleme. Ha az időnket hatékonyan osztjuk be, sokkal több feladatot tudunk elvégezni egy nap, így céljainkat is könnyebben elérhetjük. A tréningen számos olyan témáról van szó, ami az egyetemi hallgatók nehézségei közé tartozik, mint például az időrabló tevékenységek, a jó szokások kialakítása vagy a halogatás.
 • Álláskeresési technikák: Az egyetemistáknak pályakezdőként számtalan problémával kell megküzdeniük, amelyekre a szakirányú tanulmányok nem mindig készítik fel őket: dönteniük kell, hogyan indulnak el a karrierépítésben, önéletrajzot, motivációs levelet kell írniuk, meggyőzővé és határozottá kell válniuk, hogy felkészülten érkezzenek az állásinterjúra stb. A kurzus gyakorlatias, interaktív feladatok segítségével készíti fel a hallgatókat az álláskeresésre.

Angol nyelv álláskeresőknek – az Idegennyelvi Központ szervezésében 

Felvehető: a képzés 3. félévétől 

A képzés célja angol nyelvből középfokú (B2) nyelvtudással rendelkező hallgatók számára olyan gyakorlati nyelvtudás biztosítása, amely megkönnyíti a munkába állásukat és a későbbi munkavégzésüket. A képzést elvégzők könnyen tudnak állást keresni angol nyelven: használni tudják a hirdető felületeket és internetes oldalakat, össze tudják állítani pályázati anyagukat, fel tudnak készülni az állásinterjúra. Emellett segítséget kapnak a későbbi munkájukhoz is: megtanulnak hatékonyan kommunikálni szóban és írásban a közvetlen és vezető munkatársakkal, külső üzleti partnerekkel, képessé válnak a szakmájukhoz kapcsolódó előadások megtartására, szakmai viták lefolytatására, érveléseik megfelelő stílusban történő tálalására, adott műfajú hivatalos levelezés folytatására. 

Legutóbb frissítve: 2021. 08. 26. 07:48