Új típusú extrakciós technológia kidolgozása és alkalmazása a meggy anthocyanin tartalmának kinyerésére és ezáltal magas hozzáadott értékű élelmiszer fejlesztése

Szakmai vezető
Remenyik Judit
Szerződés száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00079
Szerződés típusa
GINOP-2.2.1-15
Angol cím
Development of high value-added food by elaboration and aplication of new extraction technology for the salvage anthocyanin content of the sour cherry
Projekt időtartama
-
DE támogatási összeg
638.042.179
HUF
DE projekt összköltség
638.042.179
HUF
Kutatás típusa
Alapkutatás
Konzorcium adatai
Főpályázó
Sorapharm Kft.
Konzorciumi partnerek
Debreceni Egyetem
Projekt leírása

Jelen projekt keretében egy export képes, egyedi termékben használnánk fel a kiváló minőségű hazai meggyfajtákat. Célunk, olyan magas hozzáadott értékű élelmiszert fejleszteni a kiváló hazai alapanyagból, amely európai és ázsiai piacokon ezidáig nem jelent meg. A megalapozott élelmiszeripari és klinikai kutatási munka alapján elsőként tudnánk olyan termékportfóliót kialakítani, amelyre jelentős belföldi és export igény mutatkozik. Humán klinikai vizsgálatokkal tervezzük bizonyítani, hogy a meggyben található számos bioaktív alkotóelem (anthocianinok, amiláz inhibitor, proantocianidinek, Fe, Zinc, Se, vízoldékony vitaminok, valamint a magas frukto-, illetve arabino-oliszacharid tartalom (prebiotikum) miatt a készítmény (meggy extraktum) pozitív hatást gyakorol az életminőségre.

Legutóbb frissítve: 2021. 08. 23. 10:53