Jelen projekt keretében egy export képes, egyedi termékben használnánk fel a kiváló minőségű hazai meggyfajtákat. Célunk, olyan magas hozzáadott értékű élelmiszert fejleszteni a kiváló hazai alapanyagból, amely európai és ázsiai piacokon ezidáig nem jelent meg. A megalapozott élelmiszeripari és klinikai kutatási munka alapján elsőként tudnánk olyan termékportfóliót kialakítani, amelyre jelentős belföldi és export igény mutatkozik. Humán klinikai vizsgálatokkal tervezzük bizonyítani, hogy a meggyben található számos bioaktív alkotóelem (anthocianinok, amiláz inhibitor, proantocianidinek, Fe, Zinc, Se, vízoldékony vitaminok, valamint a magas frukto-, illetve arabino-oliszacharid tartalom (prebiotikum) miatt a készítmény (meggy extraktum) pozitív hatást gyakorol az életminőségre.
Új típusú extrakciós technológia kidolgozása és alkalmazása a meggy anthocyanin tartalmának kinyerésére és ezáltal magas hozzáadott értékű élelmiszer fejlesztése
Szakmai vezető
Remenyik Judit
Szerződés száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00079
Szerződés típusa
GINOP-2.2.1-15
Angol cím
Development of high value-added food by elaboration and aplication of new extraction technology for the salvage anthocyanin content of the sour cherry
Projekt időtartama
-
DE támogatási összeg
638.042.179
HUF
DE projekt összköltség
638.042.179
HUF
Kutatás típusa
Alapkutatás
Konzorcium adatai
Főpályázó
Sorapharm Kft.
Konzorciumi partnerek
Debreceni Egyetem
Projekt leírása
Legutóbb frissítve:
2021. 08. 23. 10:53