Itakonsav túltermelés Aspergillus terreus-ban, avagy fermentációs technológia a gomba élettanának szolgálatában

Szakmai vezető
Karaffa Levente
Szerződés száma
KH 129602
Szerződés típusa
KH_18
Angol cím
Itaconic acid overflow in Aspergillus terreus: HOW fermentation technology reflects metabolic needs.
Projekt időtartama
-
DE támogatási összeg
19.538.000
HUF
DE projekt összköltség
19.538.000
HUF
Kutatás típusa
Alapkutatás
Projekt leírása

Az itakonsav egy fontos biotechnológiai termék, melyet a vegyipar évről évre növekvő mennyiségben igényel egyes hidrofób polimerek előállításához. Termelője az Aspergillus terreus gombafaj. Az előállítás során speciális körülményeket kell a gomba számára biztosítanunk, melynek biológiai okai még nagyrészt feltáratlanok. Kutatásaink ezen sejtélettani mechanizmusokra irányulnak.     

Legutóbb frissítve: 2021. 08. 23. 10:53