A különböző fogyasztási és termelési szokások közvetetten, illetve közvetlenül is hatnak egyrészt az erőforrás-felhasználásra, másrészt a társadalomra és a környezetre, ezáltal befolyással bírnak a fenntarthatóságra is. A fenntartható termelés célja, hogy kevesebb erőforrásból ugyanakkora – vagy akár nagyobb – hozadékú gazdasági produktum keletkezzen, a fenntartható fogyasztási minták kialakítása pedig a hatékonyabb erőforrás-kiaknázást segíti. A törekvések ellenére a 21. század első évtizedének tapasztalata mégis az, hogy mind a globális ökológiai lábnyomunk, mind a termeléshez felhasznált alapanyagok mennyisége nőtt. A 12. célkitűzés eléréséhez nemzeti szinten megfelelő keretrendszerek kialakítása szükséges, amik magukba integrálják a fenntartható termelési és fogyasztási normákat, közvetetten befolyásolják az üzleti szféra folyamatait és a fogyasztók szokásait. Ezek elősegítéséhez szükség van továbbá a káros anyagok kibocsátására és a hulladékok kezelésére vonatkozó nemzetközi normák szigorú betartására is. (forrás: ksh.hu)
Programok, kezdeményezések
- „A regeneratív gazdálkodás talajtani alapjai" workshop
- A NASA paprikái a DE üvegházába
- A Play2Green projekt általános célja, hogy a tanulók körében növelje a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem tudatosságát. A DE konzorciumi partnerként vesz részt a megvalósításban.
- Agrárműszerközpont
- Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért
- Egyetemisták a környezet védelméért
- Európai konzorcium tagjaként a környezettudatos fogyasztási modell kialakításához szükséges infrastruktúra működtetése
- Fenntartható campus
- Fenntartható mezőgazdaság, az Euróai Green Deal megallapossnak megfelelpen a kemikáliák csökkentésének érvényesülése, ökológiai gazdálkodásban alkalmazhatóság
- Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszék;
- SmartSoc projekt: A 3D nyomtatás széleskörben történő alkalmazása a társadalom támogatása érdekében (Scaled applications of 3D printing supporting the society, 2020)
- SmartSoc projekt: Intelligens csomagolási megoldások a fenntartható társadalom kialakítása érdekében (Smart package solutions towards sustainable society, 2021)
- SmartSoc projekt: Intelligens újrahasznosítás a legmodernebb technológiákban (Smart recycling in latest technologies too, 2021)
- SmartSoc projekt: NOMO-FOWA No More Food Waste, Digitalizáció az élelmiszer-pazarlás ellen a körforgásos gazdaság érdekében (Digitalization against food waste pro circular economy, 2022)
- Szemes és szálas fehérjenövények termesztésének ösztönzése a fenntartható növénytermesztés jegyében
- ZölDEn a jövőnkért
Publikációk, kiadványok
- “Fenntartható és körforgásos üzleti modellek” szabadon választható kurzus alap- és mesterszakon is, melyben a fenntarthatóságot, ill. körforgásos gazdaság témakörét kapcsoljuk össze az üzleti modellekkel, vállalkozásfejlesztéssel.
- A cikk a csomagolási hulladékokkal és azok újrahasznosítási arányaival foglalkozik hazánkban és Európában
- A cikk a rövid élelmiszer-ellátási lánc (SFSC) fogyasztóinak jellemzőire és attitűdjeire összpontosító empirikus tanulmányok válogatása.
- A cikk fő célja, hogy a magyar méztermelés sajátosságai alapján értékelje a beporzást, mint a méhek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások egyikét. (termelékenységváltozás és helyettesítő piaci javak) segítségével.
- A méhek általi beporzás segíthet az élelmiszer-pazarlás csökkentésében azáltal, hogy javítja az élelmiszerek minőségét (alak, méret és szín).
- A Play2Green projekt célkitűzéseinek megfelelő, zöld-témákat érintő komoly játékok feladatleírásai. A DE konzorciumi partnerként vesz részt a megvalósításban.
- A publikáció a baromfihús fogyasztási szokásokkal foglalkozik az EU néhány tagországában.
- A publikáció a mézfogyasztási szokásokkal foglalkozik az EU néhány tagországában.
- A publikáció a sertéshús fogyasztói szokásaival foglalkozik.
- A sportszer- és sportruházat gyártásának környezetbarát intézkedéseinek áttekintő elemzése
- A tanulmány a magas környezetterhelésű élelmiszerek helyettesítését vizsgálja alacsonyabb környezetterhelésű, alternatív élelmiszerekkel.
- A tanulmány a növény fajta minősítési eljárásokat (DUS, VCU) elemzi, SWOT analízissel, az eredmények segítik a klímaváltozás, az új fogyasztási igények, a technikai fejlődés és a fenntartható mezőgazdaság kihivásainak megfelelő új minősítési rendszerek ki
- A tanulmány a pohánka (hajdina) jelentőségét tárgyalja: a hajdina mint egy alacsonyabb környezetterheléssel termeszthető funkcionális élelmiszeralapanyag. A hajdina, mint potenciális híd a tápanyaghiány és az élelmezésbiztonság között.
- A tanulmány a rozs leggazdaságosabb termesztés technológiát mutatja be Iraki, száraz körülmények között. A kísérletek célja volt a természeti erőforrások (víz, tápanyag) legtakarékosabb hasznosítása a gabonatermelés során.
- A tanulmány adatokat szolgáltat a mediterrán térség olajfaültetvényeinek a biodiverzitás megőrzésében játszott szerepéhez, fenntartható használatához
- A tanulmány az Észak_Alföldi régió vállalatainak hatékonyságát, input/output arányát elemzi, hozzájárulva a hatékonyabb erőforrás kihasználáshoz.
- A tanulmány célja, hogy megvizsgálja az online térben a fogyasztók hozzáállását a cégek környezetvédelemmel kapcsolatos hirdetéseihez és különböző stratégiákat javasoljon a kezelésükre.
- A tanulmány fő célja az volt, hogy a célcsoport (egyetemi hallgatók) önmaga által vélt és tényleges egészség- és környezettudatossága közötti kapcsolatot azonosítsa, tényleges fogyasztói magatartásuk alapján.
- A vállalkozások egyre inkább a fenntarthatóságot helyezik elsődleges fókuszponttá azáltal, hogy zöld marketing taktikákat alkalmaznak, és a fogyasztókat zöld áruk vásárlására ösztönözik.
- Ahhoz, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, például a mézelő méhek általi beporzást biztosítani tudják, a méhészeteknek gazdaságilag fenntarthatónak kell lenniük, jelen tanulmány fő célja a magyar méztermelés gazdasági elemzése.
- Attaining sustainable excellence: Investigating the impact of sustainable SCM and circular economy on green garment industry in Bangladesh
- Circular economy and sustainable practices in the food industry: A comprehensive bibliometric analysis
- Combining nursery closed-system and pond grow-out common carp (Cyprinus carpio) production is a profitable business in Hungary
- Csótó, A.; Kovács, C.; Pál, K.; Nagy, A.; Peles, F.; Fekete, E.;Karaffa, L.; Kubicek, C.P.; Sándor, E.The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines, Part II, Grapevine Stimulation. Pathogens 2023, 12, 2.
- Effects of circular economy practices on sustainable firm performance of green garments
- Ez a dokumentum tartalmazza a projekt ideje alatt kidolgozott Startup vállalkozások ötleteit esettanulmányok formájában. A hivatkozott részek kidolgozásában a DE érintett volt.
- Food miles on the shelves: the share of local food products in the Hungarian retail sector. Agricultural and Food Economics
- Földi K. – Pólya É. (2017) Kereskedelmi márkás élelmiszerek vásárlási szokásainak kvalitatív kutatása Kelet-Magyarországon 2017-ben GRADUS 4:(2) pp. 538-543. ISSN: 2064-8014
- Habilitáció a fenntartható fogyasztás kutatási eredményeinek összefoglalása
- Napjaink gyorsan változó gazdasági és társadalmi környezete számos új és fenntartható megoldást igényel a mezőgazdasági ágazatban, különösen a magasabb hozamok elérése és a termőföldek megőrzése tekintetében. A cikk a vertikális farmok lehetőségeit és az ezekhez kapcsolódó fogyasztói attitűdöket vizsgálja.
- Novotny, A.; Szeberin, I.; Kovács, S.; Máté, D. National Culture and the Market Development of Battery Electric Vehicles in 21 Countries. Energies 2022, 15, 1539.
- Pintye Alexandra – Kiss Marietta [2017]: Közgazdász hallgatók pénzügyi kultúrája. Taylor Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Folyóirat – A Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására Közleményei, 9. évf., 1. sz., 191-199. o., ISSN 2064-4361,
- SOCIAL MEDIA ANALYTICS LENS: A STUDY ON CONSUMER PERCEIVED RISK TO SHARE INFORMATION ON SOCIAL MEDIA NETWORKS
- Szakács, Attila ; Földi, Kata ; Szakács, Zsolt ; Simon, Szandra, Tudatos pénzügyi fogyasztó magatartásának és gazdasági viselkedésének vizsgálata GRADUS 4 : 2 pp. 534-537. , 4 p. (2017)
- Maklári, Gergely; Sipos, Csanád: Használt és sportruházat ellátási lánc stratégiájának és mutatószámainak vizsgálata, INTERNATIONAL JOURNAL OF ENGINEERING AND MANAGEMENT SCIENCES / MŰSZAKI ÉS MENEDZSMENT TUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK 6 : 1 pp. 86-98. , 13 p. (2021)
Kurzusok
- Environmental Engineering MSc kurzus
- Postgraduate Diploma in Strategic Engineering and Sustainability Leadership
- Precision Agricultural Engineering BSc
- A felsőoktatási tanagyag hozzáigazítása a kor sürgető problémáihoz. Szemléletformáló házi feladatok kidolgozása Közlekedéselmélet és Településmérnöki alapismeretek c. tantárgyból. Házi feladat „A” karbonlábnyom elemzése céllal; házi feladat „B” fenntartható élelmiszerszállítmányozás és szemléletformálás céllal; házi feladat „C” közlekedési és környezeti szálló por vizsgálat céllal.
- Turisztikai termék
- EU agricultural and environmental policy
- Basics of corporate sustainability decisions (Elective subject in English)
- Környezetgazdaságtan
- Environmental Economics
- Basics of Product Policy
- Fenntartható fogyasztás és marketing