Magyar Tudomány Ünnepe, 2021

Az országgyűlés a 2003. évi XCIII törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2021 novemberében 18. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2021” című országos és határon túli programsorozatot.

A Magyar Tudomány Ünnepe idei mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”, amelynek fő üzenete, hogy csak a tudományos tények és összefüggések ismeretében vállalkozhatunk a környezetünkben zajló folyamatok megértésére, és azok várható következményeinek felmérésére, befolyásolására; felhívja a figyelmet továbbá a közérthető és élményalapú ismeretátadás szerepére az álhírek visszaszorításában, valamint motiválni kívánja a fiatal generációkat eredeti gondolatok létrehozására.

Az MTA kiemelt programjait hibrid módon készíti elő, a járványügyi helyzettől függően egyaránt lehetővé téve a személyes és online részvételt. A kormányzati óvintézkedésekkel összhangban az MTA megfontolásra javasolja valamennyi MTÜ-program hibrid formában történő megszervezését.

 A rendezvénysorozat kiemelt akadémiai témái:

  • poszt-COVID stratégia,
  • klímavédelem megvalósítása,
  • a járványhelyzet hatása a társadalomra és a tudományos teljesítményre,
  • járványok – betegségek – klímaváltozás,
  • mesterséges intelligencia alapú technológiák a kutatásban és a mindennapokban,
  • városfejlődés: környezeti fenntarthatóság, élhető környezet,
  • új irányok és eredmények a humán, az élet- és természettudományok területén,
  • a tudomány meghatározó szerepe a jövő társadalmi, gazdasági átalakulásában

 A Debreceni Egyetem idén is számos rendezvénnyel csatlakozik az országos programsorozathoz. A programok – folyamatosan bővülő – listája és az egyes rendezvények részletes adatlapja alább érhető el:

2021. november 10.

2021. november 11.

2021. november 15.

2021. november 18.

2021. november 19.

2021. november 24.

2021. november 25.

2021. november 27.

Legutóbb frissítve: 2021. 11. 17. 12:06