A cél egy alapvető emberi szükséglet kielégítéséről, a tápláló, egészséges élelmiszerhez való hozzáférésről szól, valamint annak eszközeiről, hogy ez mindenki számára fenntartható módon biztosítható legyen. Az éhezés felszámolása nem érhető el kizárólag az élelemtermelés növelésével. A jól működő piacok, a mezőgazdasági kistermelők magasabb jövedelme, a technológiához és földhöz való egyenlő hozzáférés, valamint további beruházások, befektetések játszanak szerepet egy élénk és produktív agrárszektor megteremtésében, ami erősíti az élelmiszerbiztonságot. (forrás: ksh.hu)
Programok, kezdeményezések
- SmartSoc projekt: NOMO-FOWA No More Food Waste, Digitalizáció az élelmiszer-pazarlás ellen a körforgásos gazdaság érdekében (Digitalization against food waste pro circular economy, 2022)
- Új klinikai és gyógyszertechnológiai kutatási projekt a cukorbetegség kiegészítő terápiájában Debrecenben
- Búzatermés a háború árnyékában
- High-tech technológiák a kukorica-, napraforgó- és szójatermesztésben
- Partnerség a tejiparban
- A csemegekukorica mint healthy food
- Az ökológiai gazdálkodás szolgálatában a MÉK
- Lucerna mint alternatív fehérjebomba
- Termék- és technológia orientált brazil-magyar bilaterális zöld biofinomító K+F platform létrehozása 2021-1.2.4-TÉT pályázat
- „Együtt a biológiai sokféleségért!”
- Debrecen DNA Bank
- A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása
- 9th International Plant Protection Symposium at University of Debrecen
- Tiszántúli Növényvédelmi Fórum
- Élelmiszertechnológiai Intézet
- Élelmiszertudományi Intézet
- Az éhes ember veszélyes lehet
- Egyetemi tudás a sertéspestis ellen
- Egyetemi finomságok a Zamaton
Publikációk, kiadványok
- Ez a dokumentum tartalmazza a projekt ideje alatt kidolgozott Startup vállalkozások ötleteit esettanulmányok formájában. A hivatkozott rész kidolgozásában a DE érintett volt.
- A méhek általi beporzás növeli a terméshozamot és növeli a gyümölcsök, zöldségek stb. tápértékét.
- A méhészet jövedelemszerző tevékenységként segítheti a megélhetést, foglalkoztatást különösen a vidéki lakosság számára.
- A méhek általi beporzás növeli a terméshozamot és növeli a gyümölcsök, zöldségek stb. tápértékét.
- Az egyre gyakoribb aszály nagy terméskiesést okoz, bizonytalanná teszi a folyamatos élelmiszerellátás biztosítását. Hogyan lehet előre jelezni, illetve kiküszöbölni a kedvezőtlen hatásokat.
- Fenntartható élelmiszerfogyasztással kapcsolatos bibliometriai kutatás, ami tudatos fogyasztói viselkedésre ösztönöz, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentésére és az organikus eredetű termékek fogyasztására.
- A kukorica adott területen lévő tőszáma és az egyedi termésprodukció közötti összefüggés matematikai modellezése segíthet a nagyobb terméshozamok elérésében.
- A tanulmány egy összefoglaló áttekintést nyújt az EU klíma- és környezetvédelmi céljaiból adódó kihívások és ezek hatásai a magyar agrárgazdaságra – Európai Zöld Megállapodás
- Agrár- és Környezetgazdaságtan kurzus környezetgazdálkodási agrármérnöki hallgatók számára
- A mezőgazdaság és az oktatás közötti kapcsolatok feltárása, az agrárium fejlődésének elősegítése érdekében.
- A mezőgazdaság és az oktatás közötti kapcsolatok feltárása, az agrárium fejlődésének elősegítése érdekében.
- A fenntarthatóság ökonómiai kérdései a magyar baromfiágazatban
- A publikáció az élelmiszerpazarlás kérdéseivel foglalkozik
- Astaxanthin Exerts Anabolic Effects via Pleiotropic Modulation of the Excitable Tissue.
- The antagonistic Metschnikowia andauensis produces extracellular enzymes and pulcherrimin, whose production can be promoted by the culture factors
- Assaying the effect of yeasts on growth of fungi associated with disease
- Elemental analysis of Hungarian honey samples and bee products by MP-AES method
- Comparison of Juvenile, Drought Tolerant Black Locust (Robinia pseudoacacia L.) Clones with Regard to Plant Physiology and Growth Characteristics in Eastern Hungary: Early Evaluation
- Performance of Soybean [Glycine max (L.) Merrill] Cultivars under Irrigated and Rainfed Conditions
- The Multiple Role of Silicon Nutrition in Alleviating Environmental Stresses in Sustainable Crop Production
- Agro-biological traits of Glycine max cultivars, their yield quantity and quality under Central European conditions
- László Kaszás, Tarek Alshaal, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Hassan El-Ramady, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy (2020): Refining high-quality leaf protein and valuable co-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) for sustainable protein supply Biomass Conversion and Biorefinery
- First Report of Benzoxazinoid Compounds in Woolly Cupgrass (Eriochloa villosa Thunb. Kunth), an Invasive Plant
- Determination of complex type free, non-conjugated oligosaccharide glucose unit values in tomato xylem sap for early detection of nutrient deficiency
- Acta Medicinae et Sociologica
- Material Hide-and-Seek: Looking for the Resource Savings Due to International Trade of Food Products
- Analysis of sweet corn nutritional values using multivariate statistical methods
- Domokos-Szabolcsy, É., Elhawat, N., Domingos, G., Kovács, Z., Koroknai, J., Bodó, E., Fári, M., Alshaal, T., Bákonyi, N.: Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products. Foods. 11 (16), 1-18, 2022.
- Fróna, Dániel, Fenntarthatósági célok-avagy tudjuk-e csökkenteni az alultápláltság mértékét? INTERNATIONAL JOURNAL OF ENGINEERING AND MANAGEMENT SCIENCES / MŰSZAKI ÉS MENEDZSMENT TUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK 5 : 1 pp. 278-289. , 12 p. (2020)
- Fróna, Dániel, Factors affecting food security, ANNALS OF THE UNIVERSITY OF ORADEA ECONOMIC SCIENCE 1 pp. 39-49. , 11 p. (2020)
- Fróna, Dániel ; Szenderák, János ; Harangi-Rákos, Mónika, The Challenge of Feeding the World, SUSTAINABILITY 11 : 20 p. 5816 Paper: 5816 , 17 p. (2019)
- Fróna, Dániel ; Harangi-Rákos, Mónika, Rejtett éhség kérdése, INTERNATIONAL JOURNAL OF ENGINEERING AND MANAGEMENT SCIENCES / MŰSZAKI ÉS MENEDZSMENT TUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK 4 : 3 pp. 155-164. , 10 p. (2019)
- Molnár, Szilvia; Szőllősi, László: Sustainability and Quality Aspects of Different Table Egg Production Systems: A Literature Review. SUSTAINABILITY 12: 19 p. 7884 , 22 p.
- Molnár, Szilvia ; Szőllősi, László: Az étkezési tojástermelésben alkalmazott tartástechnológiák fenntarthatósági kérdései. ECONOMICA (SZOLNOK) 12 : 1-2 pp. 27-35. , 9 p. (2021)
- Szőllősi, L; Molnár, Sz.; Molnár, Gy.; Horn, P. ; Sütő, Zoltán: A tojás mint alapvető és funkcionális élelmiszer táplálkozás-élettani jelentősége. TÁPLÁLKOZÁSMARKETING 4 : 1-2 pp. 7-22. , 16 p. (2017)
- Popp József and Lakner Zoltán and Pető Károly and Oláh Judit (2018): Élelmezés- és táplálkozásbiztonság: lehetőségek es kihívások, A Falu 2018. XXXIII. évf. 1. sz., 55-67.p.,
- Ákos Mesterházy and Judit Oláh and József Popp (2020): Losses in the grain supply chain: causes and solutions. Sustainability, 12(6), 2342, 1-18.p.,
- Kevin Serrem and Anna Dunay and Charlotte Serremand Bridget Atubukha and Judit Oláh and Csaba Bálint Illés (2020): Paucity of Nutrition Guidelines and Nutrient. 177-188.p., József Popp and Zoltán Lakner and Judit Oláh (szerkesztők) (2020): Sustainability in Food Consumption and Food Security. MDPI, Basel, Switzerland, ISBN 978-3-03936-372-8 (Pbk), ISBN 978-3-03936-373-5 (PDF), 1-254.p.
- A kukorica termésstabilitásának komplex értékelése: Shojaei, S., Khodadad, M., Omrani, A., Omrani, S., Mousavi, S., Illés, Á., Bojtor, C., Nagy, J.: Yield Stability Analysis of Maize (Zea mays L.) Hybrids Using Parametric and AMMI Methods. Scientifica. 2021 1-9, 2021.
- Az üvegházhatású gázok kibocsátásának hosszú távú elemzése Magyarországon.: Mohammed, S., Gill, A., Alsafadi, K., Hijazi, O., Yadav, K., Khan, A., Islam, S., Cabral-Pinto, M., Harsányi, E.: An overview of greenhouse gases emissions in Hungary. J. Clean Prod. Epub 1-12, 2021.
- Üvegházhatású gázok kibocsátásának értékelése az EU-28 tagállamok mezőgazdasági szektorában: Harsányi, E., Bashir, B., Almhamad, G., Hijazi, O., Maze, M., Elbeltagi, A., Alsalman, A., Enaruvbe, G., Mohammed, S., Szabó, S.: GHGs Emission from the Agricultural Sector within EU-28: A Multivariate Analysis Approach. Energies. 14 (20), 1-18, 2021.
- A kukorica (Zea mays L.) termőterületek összefüggései a talaj szén-dioxid-kibocsátása a talajművelés és az éghajlat változásaival alapján: Mohammed, S., Mirzaei, M., Törő, Á., Anari, M., Moghiseh, E., Asadi, H., Szabó, S., Széles, A., Harsányi, E.: Soil carbon dioxide emissions from maize (Zea mays L.) fields as influenced by tillage management and climate. Irrig. Drain. Epub 1-13, 2021.
- Ízéltlábúak alternatív takarmányként való használati lehetőségei, és azok szerves hulladékkal történő tartástechnológiai megoldásai: Harsányi, E., Juhász, C., Kovács, E., Huzsvai, L., Pintér, R., Fekete, G., Varga, Z., Aleksza, L., Gyuricza, C.: Evaluation of organic wastes as substrates for rearing Zophobas morio, Tenebrio molitor, and Acheta domesticus larvae as alternative feed supplements.. Insects. 11 (604), 1-17, 2020.
- A meggy biztonságos, hosszabb tárolását megalapozó kutatások:
- 2020 Mihály, K, Sándor, E.,Kovács, Cs.,Takács, F.: Effect of different storage methods for the self-life and the fungal populations of the Hungarian sour cherry cultivars.ACTA HORTICULTURAE: TECHNICAL COMMUNICATIONS OF ISHS 1275 pp. 427-432. 6 p
- 2019 Mihály, Kata ; Kovács, Csilla ; Takács, Ferenc ; Sándor, Erzsébet: Pre- and postharvest technologies to extend the shelf life of Prunus cerasus AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK / ACTA AGRARIA DEBRECENIENSIS : 2019-1 pp. 85-89., 5 p.
- Éghajlat változás és a termésbiztonságot veszélyeztető növénypatogének:
- 2018 Guarnaccia ; J Z, Groenewald ; J, Woodhall ; J, Armengol ; T, Cinelli ; A, Eichmeier ; D, Ezra ; F, Fontaine ; D, Gramaje ; A, Gutierrez-Aguirregabiria, … E. Sándor et al.: Diaporthe diversity and pathogenicity revealed from a broad survey of grapevine diseases in Europe. PERSOONIA 40 pp. 135-153. , 18 p
- 2017 Kovács, Csilla ; Balling, Péter ; Bihari, Zoltán ; Nagy, Antal ; Sándor, Erzsébet: Incidence of grapevine trunk diseases is influenced by soil, topology and vineyard age, but not by Diplodia seriata infection rate in the Tokaj Wine Region, Hungary. PHYTOPARASITICA 45 : 1 pp. 21-32. , 12 p.
- Innováció:
- Szőlő és más gyümölcsök termésbiztonságát és terméshozamát növelő új, mikrobiális alapú (Trichoderma) készítmény kifejlesztése: Szabadalom (Karaffa, Erzsébet (50%); Kovács, Csilla: Biopeszticid gombatörzsek és készítmények. P1800012/18, Benyújtás éve (szabadalom): 2018, NSZO: C12R 1/885, A01N 63/00, A01N 63/04, C12N 1/00, Benyújtás országa: Magyarország) elbírálásra beadva, licencia szerződés céggel (Danuba Kft) megkötve
Kurzusok
- precíziós gazdálkodásról szóló tárgy oktatása szakmérnököknek
- Környezetgazdaságtan
- Environmental Economics
- Food-marketing
- Online marketing az élelmiszergazdaságban
- Fenntartható fogyasztás és marketing
- Élelmiszer biztonság és -minőségi mérnök MSc képzés (magyar nyelvű nappali és levelező, angol nyelvű nappali) keretében a következő tantárgyak kapcsolódnak a 2. fenntarthatósági célhoz:
- 1. Élelmiszer mikrobiológia alapjai/Basics of food microbiology: a tárgy keretében beszéljük meg az élelmiszerek tartósításának módszereit, köztük a kevesebb károsanyag/energia felhasználással és kibocsátással, illetve jobb minőségű élelmiszereket eredményező tartósítási módokat
- 2. Élelmiszer minőség és biztonság mikrobiológiai vonatkozásai/Microbiological aspects of food safety and quality: a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek előállításához és tárolásához szükséges mikrobiológiai ismeretek és gyakorlatok
- 3. Analitikai és mikrobiológiai gyorsmódszerek tárgy keretében az élelmiszerbiztonságot és minőséget veszélyeztető mikrobák kimutatásának gyors, specifikus, kevesebb mintaelőkészítéssel és nagyobb pontosságú módszereit is megismerik a hallgatók.
- Mezőgazdasági mikrobiológia (Agrármérnök MSc), Mikrobiológia alapjai/Introduction to microbiology (Élemiszermérnök BSc magyar és angol nyelven), Mezőgazdasági és élelmiszeripari mikrobiológia (Mezőgazdasági mérnök BSc, Kertészmérnök BSc) tárgyak keretében megismerkednek a hallgatók a mikrobák élelmiszeripari (termelés, és romlás illetve élelmiszer eredetű kórokozók) szerepével, bioremediációban, mikrobiális bányászatban, mikrobiális biotrágyák, biostimulánsok és biokontroll ágensekként való felhasználásuk alapjaival.
- Növényorvos MSc (angol és magyar nyelvű)
- Molekuláris biológia/Molecular biology tantárgy keretében megismerik az élelmiszerbiztonsági szempontból is jelentős kórokozók és anyagcseretermékeik (mikotoxinok), illetve a termésbiztonságot veszélyeztető mikrobák gyors, költségkímélő illetve pontos azonosításukkal, ami elengedhetetlen a veszélyek azonosításához és a hatékony védekezés megtervezéséhez.
- Mezőgazdasági növények biotechnológiája című tantárgy egyes témakörei Biotechnológus MSc nappali tagozat, Mezőgazdasági szakirányos hallgatók számára
- Alkalmazott növénybiotechnológia és rezisztenciabiológia című tantárgy egyes témakörei Növényorvos MSc (angol és magyar nyelvű) képzésekben
- Economic Inequality
- Haladó fejlődésgazdaságtan I. mesterkurzus
- Haladó fejlődésgazdaságtan II. mesterkurzus
Legutóbb frissítve:
2024. 03. 05. 08:55