2. cél: Az éhezés megszüntetése, az élelmiszerbiztonság és a jobb táplálkozás megteremtése, valamint a fenntartható mezőgazdaság támogatása

A cél egy alapvető emberi szükséglet kielégítéséről, a tápláló, egészséges élelmiszerhez való hozzáférésről szól, valamint annak eszközeiről, hogy ez mindenki számára fenntartható módon biztosítható legyen. Az éhezés felszámolása nem érhető el kizárólag az élelemtermelés növelésével. A jól működő piacok, a mezőgazdasági kistermelők magasabb jövedelme, a technológiához és földhöz való egyenlő hozzáférés, valamint további beruházások, befektetések játszanak szerepet egy élénk és produktív agrárszektor megteremtésében, ami erősíti az élelmiszerbiztonságot. (forrás: ksh.hu)

 

Programok, kezdeményezések        

Publikációk, kiadványok

Kurzusok

  • precíziós gazdálkodásról szóló tárgy oktatása szakmérnököknek
  • Környezetgazdaságtan
  • Environmental Economics
  • Food-marketing
  • Online marketing az élelmiszergazdaságban
  • Fenntartható fogyasztás és marketing
  • Élelmiszer biztonság és -minőségi mérnök MSc képzés (magyar nyelvű nappali és levelező, angol nyelvű nappali) keretében a következő tantárgyak kapcsolódnak a 2. fenntarthatósági célhoz:
  • 1. Élelmiszer mikrobiológia alapjai/Basics of food microbiology: a tárgy keretében beszéljük meg az élelmiszerek tartósításának módszereit, köztük a kevesebb károsanyag/energia felhasználással és kibocsátással, illetve jobb minőségű élelmiszereket eredményező tartósítási módokat
  • 2. Élelmiszer minőség és biztonság mikrobiológiai vonatkozásai/Microbiological aspects of food safety and quality: a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek előállításához és tárolásához szükséges mikrobiológiai ismeretek és gyakorlatok
  • 3. Analitikai és mikrobiológiai gyorsmódszerek tárgy keretében az élelmiszerbiztonságot és minőséget veszélyeztető mikrobák kimutatásának gyors, specifikus, kevesebb mintaelőkészítéssel és nagyobb pontosságú módszereit is megismerik a hallgatók.
  • Mezőgazdasági mikrobiológia (Agrármérnök MSc), Mikrobiológia alapjai/Introduction to microbiology (Élemiszermérnök BSc magyar és angol nyelven), Mezőgazdasági és élelmiszeripari mikrobiológia (Mezőgazdasági mérnök BSc, Kertészmérnök BSc) tárgyak keretében megismerkednek a hallgatók a mikrobák élelmiszeripari (termelés, és romlás illetve élelmiszer eredetű kórokozók) szerepével, bioremediációban, mikrobiális bányászatban, mikrobiális biotrágyák, biostimulánsok és biokontroll ágensekként való felhasználásuk alapjaival.
  • Növényorvos MSc (angol és magyar nyelvű)
  • Molekuláris biológia/Molecular biology tantárgy keretében megismerik az élelmiszerbiztonsági szempontból is jelentős kórokozók és anyagcseretermékeik (mikotoxinok), illetve a termésbiztonságot veszélyeztető mikrobák gyors, költségkímélő illetve pontos azonosításukkal, ami elengedhetetlen a veszélyek azonosításához és a hatékony védekezés megtervezéséhez.
  • Mezőgazdasági növények biotechnológiája című tantárgy egyes témakörei Biotechnológus MSc nappali tagozat, Mezőgazdasági szakirányos hallgatók számára
  • Alkalmazott növénybiotechnológia és rezisztenciabiológia című tantárgy egyes témakörei Növényorvos MSc (angol és magyar nyelvű) képzésekben
  • Economic Inequality
  • Haladó fejlődésgazdaságtan I. mesterkurzus
  • Haladó fejlődésgazdaságtan II. mesterkurzus
Legutóbb frissítve: 2024. 03. 05. 08:55