Címlap

Kórházhigiénés Osztály

Biztosítja a Klinikai Központ higiénés működési rendjét. Előzetes ütemterv alapján higiénés szemlét végez a szervezeti egységekben. Működteti a Központi Sterilizálót, kiadja és karbantartja a Fertőtlenítési Útmutatót. Felügyeli a fertőtlenítő takarítást, fertőtlenítő mosást, beteg és dolgozói étkeztetést és a rovar- rágcsáló irtást.

Nosocomiális surveillance-t végez a Klinikai Központ Intenzív Osztályain, folyamatosan monitorozza a multirezisztens kórokozókat és az antibiotikum használattal összefüggő Clostridium difficile okozta fertőzéseket. A fertőző betegek izolálásával (elkülönítés) kapcsolatban helyszíni tanácsadást és felügyeletet biztosít. Halmozottan előforduló fertőzések esetén járványügyi kivizsgálást végez.

Kiemelten foglalkozik a kézhigiénével, hiszen a nosocomiális fertőzések átvitelének megakadályozásában a legfontosabb infekciókontroll módszer a kézfertőtlenítés. Folyamatosan monitorozza a kézfertőtlenítőszer felhasználást. Plakátokkal ösztönzi a dolgozókat a kézfertőtlenítési hajlandóság (compliance) növelésére. Évente direkt megfigyeléssel mérik a kézfertőtlenítési hajlandóságot.

2008 óta kötelező az új belépő dolgozók infekciókontroll oktatása, ezen belül a kézfertőtlenítés elsajátítása és ellenőrzése az ún. fluorescein próbával. A dolgozók és hallgatók kézhigiénés ismereteinek fejlesztésére e-learning anyagot dolgoztunk ki, amivel elsajátíthatják, vagy át ismételhetik a kézhigiéne alapjait. Az anyag itt érhető el.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.