Címlap

THE (Times Higher Education) Word University Rankings

A brit Times Higher Education (THE) világrangsorán csak olyan felsőoktatási intézmények szerepelnek, amelyek alapképzéseket is indítanak és több képzési területen oktatnak. A rangsort évről évre a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, illetőleg a nemzetközi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze. Az első három szempont 30-30 százalékos, a piaci bevétel 2,5 százalékos, a nemzetköziség pedig 7,5 százalékos súllyal számít bele a végső pontszámba. A tanulási környezet minőségét több mutató alapján - például az oktatók és hallgatók aránya, az alapszakos diplomák és a doktori oklevelek aránya, a posztgraduális hallgatók aránya, illetve az intézményi bevétel - értékelik. A kutatás minősége szempontjából számít az intézmény akadémiai megítélése, a kutatásból származó bevétel, illetve a publikációk száma. A nemzetköziségnél három mutatót vesznek figyelembe a lista készítői: a külföldi oktatók, illetve hallgatók arányát, valamint azt, hogy hány publikációban működött közre külföldi társszerző.

A 2020-as listán a közel 1400 rangsorolt intézmény között 8 magyar egyetemet találunk, melyek közül a legjobb, 401-500. helyen a Semmelweis Egyetem végzett. A listán a 601-800 kategóriában kapott helyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Debreceni Egyetem ebben az évben a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel együtt a 801-1000. kategóriába került. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Szent István Egyetem pedig az 1001+ kategóriában végzett. 

 

Rangsor
Egyetem
Ország
1.
University of Oxford
Egyesült Királyság
2.
California Institute of Technology
Egyesült Államok
3.
University of Cambridge
Egyesült Királyság
401-500.
Semmelweis Egyetem
Magyarország
601-800.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyarország
801-1000.
Debreceni Egyetem
Magyarország
801-1000.
Pécsi Tudományegyetem
Magyarország
801-1000.
Szegedi Tudományegyetem
Magyarország
1001+
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Magyarország
1001+
Budapesti Corvinus Egyetem
Magyarország
1001+
Szent István Egyetem
Magyarország

Egyéb információk

 

Frissítés dátuma: 2019.12.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.