Címlap

Genezis és teremtés. A bibliai teremtés történet értelmezési hagyományai a Mediterraneumban a 2-4. sz. között

Szakmai vezető: Ötvös Csaba

 • Angol cím: Genesis and Creation. Exegetical traditions on the biblical Genesisi in the Mediterraneum
 • Szerződés típusa: OTKA-PD
 • Projekt leírása: A tervezett kutatás a korai keresztény hagyomámyoknak a bibliai hatnapos teremtés-értelmezésinek átfogó és egységes rendszerbe vont vizsgálatát tűzi ki célul. A kutatás három fő területet vizsgál:
  • 1.) Az első terület az antik gnózis primér forrásainak vizsgálatára támaszkodva arra az alapvető kérdésre keresi a választ, hogy a gnosztikus szerzők miért és hogyan közelítették meg a bibliai szövegeket, illetve ezek exegéziséből hogyan jutottak és juthattak el a gnosztikus gondolkodásmód alapjellemzőjeként számon tartott azon teológiai megfontolásokig, amely a teremtő és a teremtés kritikáját foglalta magában.
   2.) Az hereziológiai irodalom vizsgálatának célja kettős. Egyfelől tisztázza a polémia alapkérdéseit, terminológiáját és ezzel a polémiák retorikai startégiáit.
   3.) Az apokrif irodalom számos olyan koncepciót, szimbólumot, narratívát őrzött meg, amelyek jelentős befolyással bírtak mind a gnosztikus, mind a proto-ortodox szerzők gondolkodására, exegetikai hagyományaira.
 • Projekt időtartama: 2014.10.01 – 2017.09.30
 • Projekt összköltsége: 17.658.000 (HUF)
 • Kutatás típusa: Alapkutatás

 

Frissítés dátuma: 2017.08.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.