Címlap

A lép filtrációs és immunológiai funkciójának komplex követéses vizsgálata különböző lépmegtartó műtéti technikák során. (morphologiai; funkcionális képalkotó diagnosztikai és őssejt vizsgálatokkal; micro-rheologiai és immunológiai mérőmódszerekkel)

Szakmai vezető: Mikó Irén

  • Angol cím: Complex follow-up investigations of filtration and immunological function of the spleen after different types of spleen-sparing surgical techniques (morphological, examinations with functional imagining diagnostics and stem cells, micro-rheologic and immunologic methods)
  • Szerződés típusa: OTKA-K
  • Projekt leírása: Lépsérülés esetén hagyományosan a lépeltávolítás (splenectomia) volt a követendő eljárás. Ma már ismerjük a lép egyes funkcióit és tudjuk, hogy elvesztése esetén a szervezet komoly veszélybe kerülhet. Tanszékünk az autotransplantatio mellett részleges lépeltávolító műtéti technikát (resectiót) is kidolgozott. Állatkísérletekben ezen modelleken sokirányú vizsgálattal kívánjuk ellenőrizni a maradék lépszövet működését. Várható eredmények: Adatok a klinikum számára, milyen strukturális, funkcionális, laboratóriumi változások történhetnek a lépműtött betegeknél lépeltávolítást, különböző kiterjesztésű lép-resectiót vagy lép-autotransplantatiót követően.
  • Projekt időtartama: 2013.01.01 – 2017.12.31
  • Projekt összköltsége: 33.464.000 (HUF)
  • Kutatás típusa: Alapkutatás

 

Frissítés dátuma: 2017.08.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.