Címlap

Tüdőgyógyászati Klinika

A Tüdőgyógyászati Klinika 108 aktív ágyon látja el a pulmonológiai és pulmo-onkológiai ellátásra szoruló betegeket. Pulmonológiai rehabilitációs ellátást 15 ágyon végzünk. Járóbeteg szakambulanciát működtetünk pulmonológia, onkológia, rehabilitáció, allergológia, sarcoidosis szakterületeken. Szakambulanciáinkon több szakvizsgával rendelkező szakorvosok rendelnek a hét minden munkanapján.

Klinikánk Bronchoscopos Laboratóriumában járó- és fekvőbeteg ellátás egyaránt történik. Emellett más klinikák osztályain, intenzív osztályain és műtőiben is végzünk vizsgálatot konzílium során. A vizsgálatokat előjegyzés keretében, szükség esetén sürgősséggel végezzük.

A bronchoscopia (hörgőtükrözés) diagnosztikus és terápiás célból is történhet. A diagnosztikus bronchoscopia alapvetően különböző mintavételi eljárásokat jelent bizonyos betegségek esetén, ennek során citológiai, szövettani, bakteriológiai mintákat veszünk a légutakból illetve a tüdő állományából. A hörgőrendszerben nem látható elváltozások megközelítésére lehetőség van röntgen átvilágító igénybevételére, akár transthoracalis tűbiopszia során is.

Terápiás bronchoscopia során egyes betegségek endoszkópos megoldására törekszünk úgy, mint légúti szűkületek merev csöves bronchoscopos tágítása, légúti szűkületet okozó daganatok laser kezelése, légutakba került idegentestek eltávolítása történhet.

Allergológiai szakrendelésünk légúti megbetegedések, mint az allergiás rhinitis, asthma bronchiale, allergiás extrinsic alveolitisek, allergiás pulmonális aspergillózis, méh- és darázscsípés allergia diagnózisát, korszerű terápiáját és gondozását végzi.

Hetente egy alkalommal gondozza és ellátja a felnőtt, 18 évet betöltött cisztás fibrózisos pácienseket is.

A szakrendelés ezen kívül diagnosztizálja, kezeli és gondozza a sarcoidosist, interstitiális tüdőbetegségeket (fibrózist), szükség esetén tüdőtranszplantációra történő kiválasztását és előkészítését.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.