Címlap

Pathologia

Az intézet általános kórszövettani, molekuláris patológiai, citológiai, hematológiai, illetőleg kórboncolási vizsgálatokat végez, továbbá részt vesz a daganatos betegségek kezelésében döntéseket hozó team-ek munkájában. Konzultációs tevékenységet regionális szinten lát el. Ezen felül oktatási és kutatási feladatokat lát el a pathologia területén.

A patológia az orvostudomány fő diagnosztikus ága, amely a betegségek szöveti elváltozásaival és azok keletkezésének vizsgálatával foglalkozik. Diagnosztikus tevékenységünk során munkatársaink évente több mint 20.000 szövettani, 4000 molekuláris, 4500 nőgyógyászati és 500 aspirációs citológiai vizsgálatot végeznek.

  • Kórszövettan: Orvosi beavatkozások során eltávolított szövetek vizsgálatával foglalkozik, hogy megállapítsa a betegség pontos természetét (tumor, nem tumor, jó- vagy rosszindulatú elváltozás, stb.). Az intraoperatív (a műtét ideje alatt elvégzett) szövettani vizsgálatok ma már nélkülözhetetlenek bizonyos elváltozások megfelelő sebészi kezelésében.
  • Citológia: „A sejt szintű elváltozások vizsgálata a sejtek megbetegedéseinek vizsgálatára.”
  • Molekuláris pathologia: A molekuláris pathologia módszerei alkalmasak egyes elváltozások pontosabb biológiai jellemzésére, segítségükkel megállapítható a tumorok prognózisa és/vagy érzékenysége bizonyos célzott kezelésekre.
  • Fluoreszcens In Situ Hybridizacio (FISH): A kromoszómákhoz kapcsolódó fluoreszcensen jelölt úgynevezett próbák segítségével a módszer alkalmas a DNS strukturális és számszerű eltéréseinek vizsgálatára, amelyek jellemzőek bizonyos betegségekre.
  • Kórboncolás: Végső orvosi vizsgálat melynek során nemcsak a közvetlen halálok tárható fel, hanem az ahhoz vezető betegség(ek) is megismerhető, ezáltal rendkívül fontos visszajelzést ad a kezelőorvosnak.

A fent részletezett, gyógyító munkához kapcsolódó diagnosztikai tevékenység támogatására egy átlátható rendszert alkalmazunk, munkánk során folyamatos a minőségbiztosítás, valamint külső (nemzetközi) és belső kontroll segíti. Emellett az intézet munkatársai folyamatos továbbképzésben részesülnek, a nemzetközi szinten alkalmazott eszközök beszerzésével biztosított a szakmai fejlődés.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.