Címlap

Orvosi Mikrobiológia

Az Orvosi Mikrobiológia a fertőző betegségek kimutatásának laboratóriumi hátterét biztosítja. A szervezeti egységen belül a feladatok három területen oszlanak meg. A Bakteriológiai Laboratórium ún. vegyes klinikai bakteriológiai, enterális bakteriológiai és higiénés vizsgálatokat végez, a kórokozókat gyorsdiagnosztikai módszerekkel vagy tenyésztéssel mutatja ki. Módszertanilag ide tartozik és itt folyik a sarjadzó gombák által okozott fertőzések laboratóriumi diagnosztikája. A kitenyésztett kórokozók antibiotikum rezisztenciáját az EUCAST irányelvek alapján közli a beküldőnek. A Virológiai Laboratóriumban szerológiai és nukleinsav alapú infekciós laboratóriumi vizsgálatok folynak, amelyeket elsősorban vírusfertőzések diagnosztizáláshoz kérnek a beküldők, de az egyéb kórokozók ilyen típusú vizsgálatait is itt végezzük. A Mycobacterium Laboratóriumban a tbc kórokozóinak kimutatása és antituberkulotikus szerekkel szembeni érzékenységének meghatározása folyik. 

Az Orvosi Mikrobiológia biztosítja a szakképzést és a szakmai továbbképzést az orvosi mikrobiológia területén, valamint minden olyan szakmában, amelyben az infekciós laboratóriumi gyakorlat a szakképzés kötelező eleme. Az Orvosi Mikrobiológia munkatársai folyamatosan készen állnak és elérhetők konzultatív tevékenységre, amely magába foglal javaslatot, tanácsadást az infekciós laboratóriumi vizsgálatok indikációjáról, időzítéséről és preanalitikai követelményeiről, a várhatóan hatékony empirikus antimikrobás terápiáról, részeredmények és végleges eredmények interpretálásáról, az antimikrobás kezelések és az antibiotikum rezisztencia viszonyáról, a rezisztencia terjedése elleni lehetőségekről, valamint a progresszív vizsgálatokról.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.