Címlap

Laboratóriumi Medicina

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1978. január 1-vel kezdte meg működését a központi laboratórium, amely 2011 óta Laboratóriumi Medicina Intézet (LMI) néven a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának a központi diagnosztikai laboratóriuma. A klinikai minták 0-24 óráig egy 8,6 km hosszú, földalatti, zárt pneumatikus csőposta rendszeren keresztül érkeznek a laboratóriumba, amely összeköti intézetünket minden klinikai egységgel. Napjainkban több mint 400-féle laboratóriumi tesztből 4.5 millió vizsgálatot végzünk az intézetben, és a vizsgálatok közül több mint 50 a nap 24 órájában elérhető. A laboratórium számos speciális diagnosztikai területen országosan egyedülálló profilt biztosít betegségek kivizsgálásához, melyek közül az alábbiak kiemelten fontosak.

A leukémiák, immunológiai kórképek vizsgálatában az áramlási citometria részleg korszerű 8 színű jelölést alkalmazó paneleket használ rutinszerűen a sejtfelszíni, valamint az intracelluláris markerek vizsgálatára, valamint lehetőséget nyújt bizonyos ritkább receptorhiányok egzakt kimutatására is mint pl. paroxysmalis nocturnalis hemoglobinuria és Glanzmann-thrombasthenia.

A veleszületett fejlődési rendellenességek, értelmi fogyatékosság, rosszindulatú hematológiai betegségek diagnosztikáját a citogenetikai vizsgálatok segítik, amik szintén lehetőséget adnak az infertilitás és habituális vetélés hátterében álló citogenetikai és molekuláris genetikai eltérések kimutatására.

Elválasztástechnikai módszereink segítik a katekolamint szekretáló daganatok, illetve a ß-thalassaemiák diagnosztizálását. Lehetőség van a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, növekedés, reprodukció és a szív endokrinológiai laboratóriumi vizsgálatára is. A gyógyszerszintek meghatározása között szerepel az epilepszia kezelésében alkalmazott karbamazepin és valproinsav, valamint a különféle immunszuppresszív készítmények.

A thrombocyta funkciózavarok kivizsgálása, von Willebrand betegség kimutatása, haemorrhagiás diathesisek mellett a thrombophiliák diagnosztikáját is széleskörűen végezzük. Külön kiemelendő a ritka vérzékenységek teljes körű kivizsgálása.

Molekuláris biológiai módszerek teszik lehetővé a súlyos öröklött betegségek genetikai hátterének felderítését, öröklött kockázati tényezők kimutatását, valamint a farmakogenetikai vizsgálatokat, illetve segítik az onkológiai betegségek diagnosztikáját, csontanyagcsere markerek vizsgálatát. A szérum tumormarkerek kimutatását immunkémiai módszerekkel végezzük.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.