Címlap

Könyvtár

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK), az ország második legnagyobb könyvtára és az egyetem egyik legnagyobb szolgáltató egysége.

A könyvtár hatalmas, több mint 6 milliós állománya hét könyvtári egységben, az egyetem öt kampuszán tágas olvasói terekkel várja olvasóit. A földrajzi széttagoltság ellenére a DEENK szolgáltatásait minden olvasó egyforma feltételekkel és módon veheti igénybe.

Egyetemi könyvtárként a DEENK elsődleges feladata a tanuláshoz, oktatáshoz és kutatáshoz szükséges irodalmi háttér biztosítása. A több ezer tankönyvnek, egyetemi jegyzetnek, különböző tudományos munkának, valamint a legrangosabb külföldi folyóiratokat is tartalmazó folyóirat-állománynak köszönhetően az egyetem hallgatói és kutatói az ország egyik legnagyobb szakirodalmi bázisára támaszkodhatnak. A könyvtár állományát az online katalóguson keresztül érhetjük el.

Mivel törvény biztosítja, hogy ebben a nemzeti gyűjtőkörű könyvtárban minden hazai könyvből, folyóiratból, magazinból stb. legyen legalább 1 példány, így a több száz éves ritkaságok mellett a szép- és ismeretterjesztő irodalom, turisztika, idegen nyelvek, fitnesz, hobbi, gasztronómia is képviselteti magát, de vannak kották, CD-k, hanglemezek, DVD-k.

A DEENK amellett, hogy több ezer elektronikus könyvhöz, folyóirat kép- és videó anyaghoz biztosít hozzáférést, saját digitális könyvtárat is épít, valamint üzemelteti  az egyetem digitális archívumát, a DEÁ-t (Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma), ami az egyetemen született tudományos publikációk, doktori disszertációk és szakdolgozatok, oktatási segédanyagok, előadások és intézményi dokumentációk teljes szövegének tárhelye.

A könyvtár üzemelteti az Egyetemi Kiadót is (DUPress), mely szakkönyveket, folyóiratokat, jegyzeteket jelentet meg. A könyvtár saját fénymásolója az önkiszolgáló funkciókat is kínáló Reprográfia, aminek jelenleg három szolgáltatási pontja van az egyetemen (DE Főépület: a büfével szemben, DE Főépület: Könyvtár II. em., Élettudományi Könyvtár: I. em.).

Frissítés dátuma: 2018.06.01.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ