Címlap

Tanulmányi ösztöndíj

A tanulmányi ösztöndíjat az előző félévi tanulmányi eredmény alapján lehet elnyerni. Elsőéves hallgatók a képzés második félévétől kezdve kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat. Az egyetem hallgatóira egységes ösztöndíjrendszer vonatkozik, amelynek lényege, hogy nem a tanulmányi átlag, hanem matematikai képlet határozza meg az ösztöndíjak pontos összegét. A rendszer lényege, hogy csak az egymással ténylegesen összehasonlítható teljesítményű hallgatókat sorolják egy kategóriába. A tanulmányi ösztöndíj összegének megállapítására a félévek elején, a beiratkozások lezárása után kerül sor, a szabályzatban rögzített eljárásrend és összegek szerint. Az ösztöndíj mértéke az egyes kategóriákban 10.000 – 28.000 Ft.

A tanulmányi ösztöndíj kiszámítása

  • minden hallgató esetében megállapítják az ún. ösztöndíjindexet,
  • egy adott szak/évfolyam/csoport hallgatóinak ösztöndíjindexeit csökkenő sorrendbe rendezik,
  • a hallgatókat e sorrend alapján 4 sávba sorolják úgy, hogy összesen a hallgatók legfeljebb 35%-a részesüljön tanulmányi ösztöndíjban; adott ösztöndíjösszeg félévenként más-más tanulmányi eredményhez tartozhat,
  • a két- vagy többszakos hallgatókat mindegyik szakjukon besorolják, majd, ha az ösztöndíjösszegek különbözőek, azokat átlagolják.

Frissítés dátuma: 2017.08.07.